Salawati Zainuddin

Tuesday, 9 July 2013

MENGHADAPI BULAN PUASA DAN TIPS

Ramadhan semakin hampir iaitu tinggal sehari lagi and I'm sure ramai kat luar sana dah buat preparation untuk sambut bulan mulia ini. Maybe bukan preparation Ramadhan sahaja, tapi preparation Raya? Adeke? Takpela janji ikhlas beribadat kerana Allah k, semoga Allah permudahkan segala urusan kita.

So di sini Sal nak berkongsi dan untuk mengingatkan diri sendiri, sedikit panduan segar sepanjang Ramadhan boleh?.

No.1 Berbuka dengan Air Putih (Kosong)
Mungkin agak susah kalau nak berbuka dengan minum air kosong, apatah lagi menahan haus sehari suntuk. Tapi banyakkan minum air kosong, kalau air zam zam, lagi bagus. Tapi air yang manis, selepas sehari akan menaikkan kandungan gula dalam badan, and in short, too much sugar is not good.

No.2 Menu Sahur
Sal mengaku yang Sal nie jenis yang payah nak bangun pagi semasa sahur.. Tapi pada tahun ini Sal kena juga bangun sebab kedua-dua puteri Sal akan bersahur.. Menu sahur, elok kalau makan makanan yang tidak pedas atau berlemak. Even better kalau kurma je. Normally anak Sal hanya mahu makan ikan bilis goring, telur dadar dan ikan masin..

No.3 Ibadat Tarawikh

Banyak dalil-dalil berkaitan dengan kebaikan solat tarawikh, bukan sahaja dari segi pahala, tapi dari segi aspek fizikal, boleh membantu memberikan kita tenaga yang lebih dalam berpuasa.

No. 4 Supplements
Jangan lupa untuk mengambil supplements. Ini dapat memberikan kita tenaga tambahan sepanjang kita berpuasa.Sal akan minum 200ml air Garam Buluh ..


No. 5 Minum Jus Buah
Sal dan anak-anak memang suka minum jus buah... Harus ada dalam my fridge.
No. 6 Serat
Fiber, kita boleh dapat dalam buah-buah and wholemeal bread. Banyak membantu kita dalam pergi ke Tandas. Tapi now Sal lebih  suka minum lacto-lite.


No.7 Tidur Siang
 Tidur siang pun penting.. Kepada yang bekerja,  kalau dapat dalam 15 minit tidur sebelum Asar dapat membuatkan badan more energetic dan motivated.. it will help your energy level during the rest of the day.

No. 8 Pakai Premium Beautiful
Yela, memang Sal jual, but to be honest Sal ni a BIG fan and love PB so much. Because it keeps my blood circulation right and helps with my metabolism so I feel less tired during the day. So try la, and get your set from a trusted & authorised agent.

With Premium Beautiful Corset, 
There is no general size such as Small, Medium or Large.

We take 4 Step Measurement... 
and then select the perfect corset size for your body!
It doesn't matter what size you are.. 
Be it Apple, Ruler, Pear or Hour Glass...

It will be perfect for YOU!!

Just 4 simple steps and WALLAH! 
You'll get the perfect size!! 
p/s: measurement MUST be in centimeters(cm).


Sebab itu penting to deal with the certified & trusted agent of Premium Beautiful especially from GLAMpreneurs. Because we care about you & your body!!
 

SALAWATI ZAINUDDIN
0193752137

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...