Salawati Zainuddin

Thursday, 4 April 2013

NILAI DUIT SEKARANG!!

Duit merupakan satu keperluan yg sgt utama dan penting zaman sekarang. Bayangkan kalau kita tak ada duit?? Apa yg kita buat semua guna duit kan.. Keluar je rumah, nak bayar duit minyak, tol, parking dan mcm2 lagi... Ini tidak termasuk kalau nak shopping.. Kalaulah kita tertinggal duit di rumah, macam mana kan??

Setiap bulan bila dapat gaji, kita dah kena tolak siap-siap hutang bulanan..hutang kereta, rumah, kad kredit, bil air, elektrik, telefon, astro, pengasuh dan macam2 lagi...

Rasa-rasanya berapa bajet minimum yang perlu kita ada untuk bayar semua ni?? Jom kita tengok contoh ini...

Siap ada negetif tu... bayangkan kalau gaji suami RM3500 dan isteri RM3000 so jumlah RM6500.. Ini kita katakan gaji sederhana kalau tinggal di bandar... Gaji purata kebanyakkan orang Malaysia, betul tak?? Bila kita lihat mmg boleh bayar perbelanjaan tapi berapa jer yang kita boleh simpan???

Ini yg menjadi kerisauan kebayakkan drpd kita semua... Mungkin ada yg dah sedar dan ada juga yg belum sedar...


Zaman sekarang ni klu RM50 tu dah x besar nilainya kalau kita bandingkan 2 atau 3 tahun yg lepas kan.. Kalau RM100 tu pun x banyak yg kita boleh belanja.. Kalau keluar tu RM100 rasa macam x cukup lebih2 lagi kalau kita bawa anak2..

Jadual yg di atas tu Sal tunjukkan gaji purata, tapi bayangkan kalau yg bergaji RM1500 sebulan.. Masih ada lagi yg bergaji RM1500 malah yg bergaji RM900 sebulan pun ada... Macam mana mereka boleh survive dengan gaji seperti ini kan..



Bagi Sal, setiap bulan duit gaji tu mengalir seperti air.. kalau x dapat nak control mungkin belum cukup bulan gaji dah habis... Duit gaji Sal dan suami dikatakan bolehla tapi nak menyimpan RM300 pun agak payah.. yelah kos sara hidup di bandar kuala lumpur ni agak tinggi jika kita bandingkan dgn  tempat lain.. tapi Sal sangat bersyukur kerana telah ditemukan dengan bisnes ni.. Syukur sebab dpt membantu Sal sekeluarga.. dengan izin Allah juga..

Sebab tu la kita digalakkan berbisnes... bisnes ini mmg lain dari yg lain.. Bisnes ni mmg dah lama Sal tahu cuma sebelum ni mereka tak menggunakan internet jadi Sal x berminat.. Bila Sal lihat mentor-mentor dalam GLAM berbisnes dan dah ramai yg berjaya, Sal mmg bernekad nak join dan buat.. cara bisnes sangatlah simple dan mudah.. Kita cuma perlu follow, duplicate...follow, duplicate.. itu je.!!

Dengan bisnes ni, kita sendiri boleh target berapa banyak kita nak generate income kita.. Klu nak RM1000 sebulan, kita kena lahkerja untuk RM1000, klu nak RM5000 kita kena la kerja untuk RM5000... Klu kita nak RM10,000 sebulan pun boleh, kita kerja untuk dapat RM10000 tu.. tak ada masalah.. sebab mmg kita sendiri yg kejar target kita tu.. tidak kena mengena dengan company lansung..

Apa yang Sal sangat suka mengenai bisness ni ialah marketing plan nye.. klu kita baru jer join tapi kita buat secara konsisten, fokus dan berusaha lebih, income yang kita dapat lebih besar dari org yang dah lama buat bisnes.. apa yang penting ialah kita buat dengan cara yang betul dan ikut seperti apa yg diajar oleh mentor-mentor kita terutama semasa kelas di Green Leaders Academy Malaysia (GLAM) .. Cara macam ni adil kan???

Ok Sal pun nak share sikit video berkenaan dengan network marketing ni dari pandangan agama Islam.. Semoga kita tidak salah faham lagi dengan konsep network marketing ataupun MLM ni... video oleh ustaz Azhar Idrus.. Semoga dapat memberi manfaat kepada kita semua...



Trust me if you are not dare to change your life, nobody can help you to do it.. All we have to do is believe in yourself and Allah will help us.. InsyaAllah.. Trust me if you do some changes now, Sal percaya yang anda dapat apa yang anda idamkan selama ini untuk diri anda, suami, anak-anak,  ibu bapa dan keluarga anda...

For more detail about this business and how to become part of GLAMpreneurs,  let's meet.. Sal akan share dengan anda tentang bisnes ni.. Memang lain dari yang lain.. Jangan takut atau malu kerana perasaan itu tidak akan membawa anda kemana-mana..

LOVE,

SALAWATI ZAINUDDIN
019 3752137









No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...