Salawati Zainuddin

Tuesday, 23 April 2013

FREQUENTLY ASK QUESTION ABOUT GLAM ENTREPRENEURSHIP PROGRAMME


FREQUENTLY ASK QUESTION ABOUT GLAM ENTREPRENEURSHIP

Saya tak pandai nak convince orang..macam mana orang nak yakin ??

Semasa presentation nanti... our business plan dah terang2 tulis dan lukis... every single step korang akan buat bersama pemimpin or leader korang...

no such thing buat sendiri2 apatah lagi kalo u all baru bermula...seriously Sal sekarang nie pun masih lagi dibimbing oleh leader ataupun mentor 
Kita boleh minta tolong leader untuk membantu tau.. dalam GLAM memang kita praktikkan cara begini.. kita ada team yang kuat untuk bantu untuk buat business.. jadi gunalah pemimpin kita sebanyak dan sebaik mungkin untuk membimbing dan menolong semasa buat business terutama sekali semasa present pada prospect…


Ramai dah kawan i buat bisnes ni..nanti takde sape dah jadi bisnes partner i or takde org nak beli barang i ??

Ini soalan cepu emas.. hehehehe.. kelakarkan..

kita buat bisnes ni bukan semata2 untuk saudaramara dan kawan2 terdekat ..luaskan minda anda untuk berfikir…

Buat business dengan GLAM kita menambah bilangan kawan kita … tak perlu risau kalau pada awalnya kita tak ada kawan..

Cara yang kita gunakan untuk menambah kawan-kawan baru adalah dengan menggunakan social media tools.. itupun GLAM akan ajar kita..dari 10 orang kawan dalam facebook boleh ada 100 orang kawan tau !! :-)


Kene cari2 orang ke ?? i tak pandai dan tak suka la !!

Itu adalah normal kalau nak cari2 orang nie..sal pun sama juga memang tak suka cari orang… itulah sebab kenapa sal memilih Green Leaders Academy Malaysia masa mula-mula nak dengar business plan ni dulu..

sebab nak tau macam mana GLAM buat bisnes ni sampaikan ramai golongan profesional ada dalam GLAM

u all faham2 jer lah... kalau dah dokto, lawyer, engineer, executive dan orang yang dah berpangkat di pejabat masing2 boleh buat bisnes dengan GLAM...takkan cara GLAM biasa2 je kan..surely cara yang professional dan menarik juga..

GLAM ajar supaya tak main terjah2 orang...tak main tipu2 orang ajak jumpa konon2 nak cakap benda lain..tapi bila jumpa cakap pasal bisnes ni.. NO WAY !!! kitaorg takkan turunkan or rendahkan level sekarang dengan buat bisnes macam tu OK !! :-)

that is why GLAM is SOMETHING !!!

kita di ajar buka demand menggunakan Facebook, instagram, blog and any social media tools yang korang pandai guna...

semua perjumpaan based on win2 situation.. maksudnye both party setuju nak jumpa n itu yang dinamakan 'appointment'... tidak kene paksa rela jumpa...n paksa rela dengar n paksa rela sign up...

so jangan risau la ye...GLAM ramai profesional :-)


Kawan buat ramai tak jadi ??

betul !! masa sal nak buat dulu pun...ramai sangat contoh yang nampak buat tak jadi.. orang yang buat tak jadi bukan orang lain saudara mara dan juga kawan ofis..

tapi kenapa nak tengok contoh yang tak jadi tu...yang jadi yang kita kenal dan dah jumpa ada lagi ramai...kenapa taknak ikut cara diorang yang jadi tu buat ??

tak perlu la follow orang yang gagal..sebab mesti ada sebab kenapa dia buat tak jadi..penah ke u all tanya kenapa ?

orang2 yang jadi dan berjaya pulak mesti ada cara2 yang mereka follow jugak..penah jugak tak korang tanya and compare ?

dalam bisnes ni, diri kita memainkan peranan besar..kalau kita target nak gagal..kita gagal la..kalau kita target nak berjaya...kita follow orang yang berjaya buat...memang sangat simple yet mudah faham kan !! :-)

Kene datang kelas ke ??

ooohh...bab kelas  ni..sebenarnya ia terpulang...kelas memang setiap Jumaat ada..seminggu sekali...tapi tak wajib and it's open to everyone...even yang tak buat bisnes ni pun boleh pegi kelas tu kalau nak...takde pun kedatangan diambil..jangan risau k :-)

tapi from my personal view...sal suka pegi kelas ni...and the best is ilmu yang sal dapat dekat GLAM ni 'something' jugak..bila apply memang ada hasil dia... so tu yang tak rasa susah nak pegi kelas...:-)

lagipun sal memang start dari zero...memang takde ilmu langsung buat bisnes ni...kalau sal malas pegi GLAM..dengan sape lagi nak belajar...


I don't think dapat focus buat bisnes ni nanti..i ada anak..keje..busy..komitmen banyak !!

sal buat bisnes ni sebab semua benda yang u sebut tu!!

seriously, sebab komitmen sal dah banyak...anak dah ada dua orang...keje lagi...that's is why i aim for my future from this business..

sal target for time freedom suatu hari nanti..which mean i bebas aturkan masa sendiri nanti untuk berbisnes dan jaga family..

macam sekarang semua terhad...masa terhad..sumber terhad...

i would rather spend all my time busy sekarang setup my business tak lama 2-3 tahun je...supaya after that i blh dpt kebebasan masa and berbisnes dari rumah anak depan mata membesar dan uruskan keluarga as usual...masa i yang aturkan sepenuhnya !!

something to ponder...korang sanggup bersusah payah sekarang for 2-3 year untuk dapat kebebasan masa sendiri or sanggup tunggu lagi 20-30 tahun untuk pencen baru dapat kebebasan masa sendiri ??

alaa...suami tak bagi buat la ??

betul la tu..suami tak bagi buat sebab dia tak faham apa yang korang nak buat...

setakat cakap 
"abang..ayang nak buat bisnes jual korset la" 
"apa korset tu?" 
"baju dalam" 
"hoishh...tak boleh"

haa...kalau mcm ni conversation korang dengan suami...memang lagi 10 tahun pun dia tak bagi buat...sebab pertama suami tak faham apa itu korset, kedua suami tak pakai korset..apa dia kisah kan...
so...sal cadangkan ..explain betul2 macam mana cara we all explain dengan u masa kita berjumpa...jangan cerita sikit2..or buat short cut...

or else bawak suami jumpa terus dengan sal supaya dia pun dapat dengar sama..lebih senang keje korang..

but actually..bisnes ni sape yang nak buat nanti? kalau korang yang nak buat..decision di tangan korang..

memang la discuss hubby n wife itu wajib dan perlu...but did u ever state what's on ur mind n what's u want to do??

suami actually boleh faham kalau kita betul2 bagitau apa yang kita nak buat ni sebab semua suami sayangkan isteri...kalau kita yakin suami pun akan yakin..trust me !! 

sebab sal pun ada suami..dan 90% wanita dalam GLAM buat bisnes ni selepas melalui conversation dengan suami masing2 juga...:-)

Boleh tak u just share dalam facebook je or by call je lah takyah jumpa ??

memang boleh...sal lagi suka kalau macam tu...but for your information, sal treat this business as serious as i can..and this business bukan calang2 business...income u within 2-3 years boleh capai sampai 6 angka...

so logik ke kita bersembang dah la tak kenal sangat..tiba2 u sign up n deal closed macam tu je..??

even nak bukak farmasi yang modal RM5000 tu pun siap ada interview bagai kan :-)

nak jumpa supaya i boleh kenal u..u boleh kenal i betul2...takde kes tipu menipu..and i boleh explain betul2 A to Z business plan ni sampai u faham...sebab nanti yang nak buat decision is YOU !!

kalau i just share dlm facebook or by call or by SMS je...possibility tinggi untuk u salah faham dan nanti sampaikan dekat orang lain salah fakta pulak.

Ini business pyramid scheme ke ??

dear...kalau business ni pyramid scheme..lama dah kene tarik lesen dari KPDNKK..takde la business ni hidup sampai sekarang dah 25 tahun :-)

actually ramai orang salah faham term pyramid scheme VS pyramid system 

ok..sal boleh explain dekat sini..hopefully boleh clearkan doubtful korang sikit2

pyramid system ni kalau tengok dalam sistem ofis kita pun memang dah wujud...dan dari dulu lagi memang pakai sistem piramid...kalau tak percaya cuba korang lukis struktur organisasi korang sekarang...n tengok bentuk dia...:-)

but dekat opis, jangan harap la level yang paling bawah dapat naik ke pangkat tertinggi dalam masa yang sekejap..and kadang2 takkan boleh terus sebab main dengan quota dan pilih kasih !!

but in our business...even u baru hari ni join as Sales Manager...but within 2 -3 years u boleh capai pangkat tertinggi dan duduk sebaris dengan leaders terdahulu...sistem piramid dalam bisnes kita ni lebih flexible dan open..sesiapa boleh jadi CDM or bahasa biasanya CEO untuk our own business...best kan !! :-)

and sekali lagi ditegaskan, our busines is not PYRAMID SCHEME ye !! :-) kalau ye kitaorg takde dah dalam business ni and even business ni pun dah tak wujud 24 tahun yang lalu...sebab lesen kene tarik by KPDNKK after a year beroperasi !!

sooo....sal rasa cukup kot soalan2 ni...at least sal membantu u all terbuka sedikit fikiran..mana2 yang ragu2 tu hopefully dah hilang keraguan..

peluang yang betul2 untuk kita seriously datang sekali je...kalau lepaskan..ada peluang lagi akan datang tapi masa tu dah tak sama..and maybe masa tu pun kita dah banyak komitmen lain yang lebih tinggi dan maybe juga time tu kita dah sangat2 terdesak sampai kan nak cari sumber untuk start pun dah takde

so..siapa2 yang didatangkan dengan peluang ni...just dengar dulu..we never know what this business can do to us..unless we try...but start dengan listen dulu apa yang kami nak terangkan...tiada paksaan pun..decision is still yours :-)

love,

Salawati Zainuddin
0193752137

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...