Salawati Zainuddin

Wednesday, 13 February 2013

TANGGUNJAWAB TERHADAP RAKAN KONGSI


Salam kawan2.. Entry kali ni Sal nak cerita tentang ‘Tanggungjawab Terhadap Rakan Kongsi’.. Sebenarnya ini adalah salah satu tajuk semasa kelas di GLAM Jumaat lepas..





Sejak Sal menceburkan diri dalam business ni, Sal memang betul2 rasa bertuah dan beruntung kerana ditemukan dengan mentor2 dan leader2 yang begitu komited yang sentiasa berada di sisi Sal saat susah dan senang semasa buat business ni.. betullah kata orang ‘bersatu kita teguh bercerai kita roboh’...

Ini kerana dalam business ini kita tak pening kepala nak fikir macam mana nak majukan business kita, macam mana kita nak buat selling dan sebagainya.. Semuanya akan dibantu oleh mentor2 dan leader2 yang ada. Mereka akan guide dengan cara yang betul dan Sal hanya duplicate apa yang mereka dah lakukan..

 Both of them are my great leaders CDM Hanis dan CDMMaisarah yang sanggup memberi tunjuk ajar sepanjang Sal menceburkan diri dalam business ini.. Leader yang sentiasa letakkan tanggungjawab di depan untuk membimbing rakan2 kongsi.


 This is my “personal touch session” with my direct mentor CDM Maisarah. From stranger we become a friend. Kenal melalui internet je!

In this business we have the “personal touch session”
This session is always one to one session kita dengan mentor kita, masa tu mentor akan discuss dengan kita macam mana nak improvekan lagi business, dekat mana yang kurang, bagi strategy...bagi idea and many more knowledge yang mentor kita akan curah kan pada kita.

Best kan?? Business mana yang kita nak cari business “bermentor”....!!! ada orang yang akan guide kita bermula dari langkah pertama kita dalam business sampai la kita berjaya masih lagi di guide...!!

And starting from there...Sal belajar erti business and macam mana nak jadi usahawan sejati and pemimpin yang sebenar bila Sal sendiri dah ada rakan kongsi.

“Seseorang itu tidak dilahirkan sebagai usahawan tetapi seseorang itu boleh dididik menjadi usahawan”



Selain daripada itu, business class juga diadakan setiap Jumaat at our own academy (Green Leaders Academy Malaysia, GLAM) dan founder GLAM sendiri adalah CDM Hanis dan suami CDM Razali Zain… banyak lagi aktiviti-aktiviti yang telah dibuat untuk memberikan pengetahuan dan ilmu  on how to be a good leader and succesful businesswomen.

Sal betul2 berharap dan berazam untuk mengikut jejak langkah2 mentor2 untuk apply kan semua ilmu2 business yang Sal pelajari and cuba mengambil tanggungjawab terhadap rakan2 kongsi sebaik mungkin..kalau boleh nak tengok semua rakan2 kongsi sama2 berjaya...sama2 dapat....

“follow the best and you will become the best”

Sal perlu tanam niat once rakan kongsi dah masuk bisnes, jadikan dia betul-betul seperti yang dia nak. Selagi dia pegang kita, kita jangan lepaskan dan jangan sesekali kita lepaskan dia terumbang ambing. Ingat rakan kongsi kita adalah tanggungjawab kita. Konsep sebelah tangan pegang bonus, sebelah tangan pegang tanggungjawab.

Selepas dah dapat rakan kongsi pegang betul-betul. Bila dah dapat hargai rakan kongsi kita, itulah sebenarnya rahsia rezeki kita senang dapat. Tapi ramai yang salah anggap dengan bisnes ni sebab orang luar anggap orang atas ambik untung je sedangkan orang bawah susah payah buat kerja. Memang salah sangat tanggapan tu. Dalam bisnes yang sedang Sal buat ni, tiada istilah orang bawah kita sama je nak tak mustahil kalau rakan kongsi kita pangkat melebihi kita sebab bisnes ni bergantung pada usaha masing-masing. Siapa yang kerja kuat dia yang dapat hasilnya


From zero to hero..from nothing to something
If I can do it...and so can u...
Lets moving together to change for a better future
We will guide you along the way...!!


SALAWATI ZAINUDDIN
019 3752137

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...